Ορθοδοντική

Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ανωμαλιών που παρουσιάζονται στην οδοντοστοιχία, με στόχο πάντα τόσο την καλή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος όσο και την αποκατάσταση της αισθητικής που προκύπτει είτε από προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών είτε από σκελετικά προβλήματα στις δύο γνάθους είτε από συνδυασμό αυτών. Ορθοδοντικός είναι ο οδοντίατρος που ασκεί αποκλειστικά την ορθοδοντική, στην οποία ειδικεύθηκε σε αναγνωρισμένο πρόγραμμα για 3 τουλάχιστον χρόνια.

Πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό καλό είναι να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών. Μετά από την κλινική εξέταση ο ορθοδοντικός θα είναι σε θέση να κρίνει εάν υπάρχει ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία. Σε περίπτωση που αυτή είναι αναγκαία θα αξιολογήσει εάν αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ή να αναβληθεί για αργότερα.

Ορθοδοντικά Προβλήματα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ορθοδοντική μπορεί να αφορούν αποκλειστικά τα δόντια “οδοντικά προβλήματα” όπως είναι συνωστισμοί δοντιών, έκτοπη ανατολή δοντιών, έγκλειστα δόντια, αραιοδοντία, συγγενείς ελλείψιες κτλ, “σκελετικά προβλήματα” τα οποία μπορεί να οφείλονται στη λανθασμένη σχέση των γνάθων σε σχέση με το πρόσωπο όπως προγναθισμός ή οπισθογναθισμό μιας γνάθου και τέλος σε συνδυασμό των παραπάνω, “σκελετικά και οδοντικά προβλήματα”.

Ορθοδοντική Ενηλίκων

Η Ορθοδοντική δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Η Ορθοδοντική ενηλίκων μπορεί να αφορά την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ενός ορθοδοντικού προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις όμως μπορεί να αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου θεραπείας σε συνεργασία με άλλες ειδικόητητες (Περιοδοντολογία, Προσθετική, Εμφυτευματολογία) για την ορθοδοντική μετακίνηση συγκεκριμένων δοντιών έτσι ώστε να διευκολυνθεί στη συνέχεια η αποκατάσταση  του στόματος από άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες.

Ορθοδοντική με διαφανείς νάρθηκες

Η ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια είναι η διαδικασία αποκατάστασης κάποιων ορθοδοντικών ανωμαλιών με τη χρήση λεπτών διαφανών ναρθήκων. Οι νάρθηκες αυτοί κατασκευάζονται από εξειδικευμένα εργαστήρια χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία και ψηφιακές εφαρμογές. Τοποθετούνται διαδοχικά στο στόμα και μετακινούν προοδευτικά τα δόντια προς την επιθυμητή θέση. Αποτελούν μία εναλλακτική λύση σε κάποιες περιπτώσεις για αυτους που θα ήθελαν να αποφύγουν τα σιδεράκια.

Γλωσσική Ορθοδοντική

Στη γλωσσική ορθοδοντική οι ακίνητοι μηχανισμοί – «σιδεράκια» τοποθετούνται στην γλωσσική (εσωτερική) επιφάνεια των δοντιών, γεγονός που τα καθιστά μη ορατά. Τις περισσότερες φορές τα σιδεράκια είναι εξατομικευμένα και εφαρμόζουν μόνο στα δόντια του ασθενή για τον οποίο προορίζονται. Είναι ιδανικά για εφήβους ή ενήλικες ασθενείς που θέλουν μια αισθητική ορθοδοντική θεραπεία, ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η προσεκτική επιλογή των περιστατικών αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της θεραπείας. Στα μειονεκτήματα της τεχνικής αυτή είναι η δυσκολία στην ομιλία (κατά την πρώτη εφαρμογή τους) και στην τήρηση καλής στοματικής υγιεινής καθώς επίσης και τα μεγαλύτερης διάρκειας ραντεβού με τον ορθοδοντικό και το κόστος. Το σύστημα Γλωσσικής Ορθοδοντικής το οποίο χρησιμοποιείται είναι το WIN (http://www.lingualsystems.co.uk) για το οποίο η γιατρός έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα για Γλωσσική Ορθοδοντική με άγκιστρα και άλλων τύπων.