Η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο είναι καλό να γίνεται όταν έχουν ανατείλει όλα τα νεογιλά δόντια, δηλαδή όταν το παιδί είναι περίπου 2 χρονών.

Είναι σημαντικό το παιδί να έρχεται πριν πονέσει ή πριν ακούσει «φοβιστικά» πράγματα για τον Οδοντίατρο.

Με αυτόν τον τρόπο,  στην πρώτη επίσκεψη έχουμε την άνεση να κάνουμε το παιδί να νιώσει άνετα στο Οδοντιατρείο με τους δικούς του ρυθμούς. Να εξερευνήσει μόνο του τον χώρο και φυσικά να μάθει –μαζί με τους γονείς– τα σημαντικά για την στοματική υγεία.

Στην πρώτη επίσκεψη δίνονται συμβουλές για τις σωστές διατροφικές συνήθειες και γίνεται διδασκαλία βουρτσίσματος, καθώς και οδηγίες για την συνιστώμενη πρόσληψη φθορίου μέσω της οδοντόκρεμας.

Στο τέλος, γίνεται καθαρισμός των δοντιών με ειδικό βουρτσάκι, ώστε να είναι και αποτελεσματική η τοπική εφαρμογή φθοριούχου βερνικιού.

Ο εξαμηνιαίος έλεγχος από τον Παιδοδοντίατρο και οι σωστές συνήθειες διατροφής και στοματικής υγιεινής, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι το παιδί δεν θα έχει αρνητικές εμπειρίες από τα δόντια του αλλά και να πετύχουν τον στόχο της βέλτιστης πρόληψης, δηλαδή να μην χαλάσει ποτέ ούτε ένα δόντι!

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το φθόριο

Χρήση του Φθορίου για την Πρόληψη της Τερηδόνας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρόσβαση στο φθόριο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για την προστασία της στοματικής υγείας και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για τη δημόσια υγεία. (FDI, IADR, WHO 2006: Global Consultation on Oral Health Through Fluoride)

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Η χρήση του φθορίου για την πρόληψη της τερηδόνας έχει αποτελέσει πεδίο εκτεταμένης έρευνας, επί 66 έτη. Από τα περίπου 45.000 σχετικά επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ότι,το φθόριο, είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την  πρόληψη της τερηδόνας και συγχρόνως ασφαλές για τη γενική υγεία του ανθρώπου, σε όλες τις ηλικίες εφόσον χρησιμοποιείται σωστά.

Το φθόριο είναι ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στην φύση και, σε μικρές συγκεντρώσεις, σε τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.  Σε χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, το φθόριο έχει προστεθεί στο πόσιμο νερό και παρατηρήθηκε μείωση της τερηδόνας σε ποσοστό μέχρι 50%.

Η δράση του φθορίου είναι κυρίως τοπική. Απορροφάται από την αδαμαντίνη των δοντιών και την κάνει πιο ανθεκτική απέναντι στα οξέα που παράγουν τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα. Συγχρόνως έχει  ήπια αντιμικροβιακή δράση στα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Για τους παραπάνω λόγους, το φθόριο, θεωρείται  απαραίτητο για τη  διατήρηση της στοματικής υγείας  ειδικά των παιδιών και των εφήβων των οποίων τα δόντια είναι πιο ευαίσθητα στην εμφάνιση τερηδόνας.

Οδοντόκρεμες, στοματοπλύματα και δισκία για χρήση στο σπίτι

Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας από τη βρεφική ηλικία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και συστήνεται διεθνώς. Θεωρείται το σημαντικότερο μέσο πρόληψης της τερηδόνας και η εξάπλωση της χρήσης της μετά το 1980, είναι η κύρια αιτία μείωσης της εμφάνισης της τερηδόνας στα ανεπτυγμένα κράτη του Δυτικού κόσμου.

Ο καθαρισμός του στόματος πρέπει να αρχίζει από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας να ξεκινάει από την ηλικία των 6 μηνών. Από την ηλικία 6 μηνών έως 6 ετών,  η περιεκτικότητα της οδοντόκρεμας σε φθόριο συνιστάται να είναι 1000 ppm και η συχνότητα βουρτσίσματος δύο (2) φορές ημερησίως, η μία από τις οποίες, οπωσδήποτε, βράδυ. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας για παιδιά 3-6 ετών, πρέπει να είναι μεγέθους μικρού μπιζελιού, ενώ για παιδιά κάτω των 3 ετών πρέπει να είναι ελάχιστη, δηλαδή ένα επίχρισμα (ίχνος) στην οδοντόβουρτσα.

Τα δισκία φθορίου και τα φθοριούχα στοματοπλύματα αποτελούν συμπληρωματικούς τρόπους χορήγησης φθορίου στο σπίτι για παιδιά και εφήβους που έχουν προδιάθεση για εμφάνιση τερηδόνας.

Τα δισκία φθορίου πρέπει να χορηγούνται πάντα με συνταγή και σαφείς οδηγίες από τον Παιδοδοντίατρο ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν την ηλικία του παιδιού, τις διατροφικές του συνήθειες και την προδιάθεση που έχει να εμφανίσει τερηδόνα. Χορηγούνται κυρίως σε παιδιά νηπιακής ηλικίας και  η δράση τους είναι κυρίως τοπική και όχι τόσο συστηματική όπως πιστεύονταν παλιότερα. Έτσι, πρέπει να παραμένουν αρκετά στο στόμα και όχι να καταπίνονται αμέσως.

Τα στοματοπλύματα χορηγούνται μετά την ηλικία των 6-7 ετών όταν το παιδί είναι ικανό να μην καταπίνει το διάλυμα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα  με διαφορετικές περιεκτικότητες φθορίου. Ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού,  ο Παιδοδοντίατρος θα πρέπει να συστήσει το αντίστοιχο στοματόπλυμα καθώς και τον τρόπο που πρέπει να χρησιμοποιείται.

Ζελέ και βερνίκι για  φθορίωση στο ιατρείο

Η τοπική φθορίωση γίνεται στο ιατρείο με σκευάσματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο και δρουν με διαφορετικό τρόπο από τα φθοριούχα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο. Ο Παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί φθόριο είτε σαν ζελέ το οποίο εφαρμόζει με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων είτε σαν βερνίκι φθορίου το οποίο επαλείφει στα δόντια.

Η φθορίωση είναι μία διαδικασία απλή και ασφαλής και συνήθως γίνεται δύο φορές το χρόνο. Σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας πρέπει να γίνεται 3-4  φορές το χρόνο.

Ο Παιδοδοντίατρος καθορίζει το εξατομικευμένο πρόγραμμα φθοριώσεων για κάθε παιδί ή έφηβο.

Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών των δοντιών- Sealants

Τα Sealants (προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών των δοντιών) είναι μία απλή, ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας στις οπές και στις σχισμές των δοντιών.

Οι μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών έχουν βοθρία (οπές) και αύλακες (σχισμές). Στις περιοχές αυτές παγιδεύονται μικρόβια και υπολείμματα τροφών με αποτέλεσμα τη δημιουργία τερηδόνας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας εμφανίζουν τερηδόνα σ’ αυτές τις περιοχές σε ποσοστό 50%. Οι καλύψεις οπών και σχισμών είναι διαφανείς η αδιαφανείς λεπτόρευστες ρητίνες που τοποθετούνται από τον Παιδοντίατρο στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών των παιδιών και των εφήβων σύντομα μετά την ανατολή τους στο στόμα. Η τοποθέτηση τους είναι γρήγορη και γίνεται σε μια επίσκεψη. Ο οδοντίατρος καθαρίζει την μασητική επιφάνεια και στη συνέχεια με την τεχνική της αδροποίησης τοποθετεί τη ρητίνη στο δόντι. Ο μέσος όρος διάρκειας ζωής των καλύψεων είναι  τα 4 χρόνια αν όμως τοποθετηθούν σωστά και υπάρχει καλή στοματική υγιεινή μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.